Info & Råd

Här kan ni hitta svar på några vanliga frågor i alfabetisk ordning. Om ni önskar veterinärrådgivning över telefon kan ni nå veterinärkliniken på telefon 0587 – 150 50 under följande tider:

Måndag: 8:00 – 17:00
Tisdag: 8:00 – 19:00
Onsdag: 8:00 – 15:00
Torsdag: 8:00 – 16:00
Fredag: 8:00 – 15:00

Avbokning på veterinärkliniken

Behöver du avboka ett besök ber vi dig vänligen avboka minst 12 timmar innan bokad tid för att inte debiteras en avgift som skickas på faktura. Du kan ringa eller avboka besöket via mejl. Om avbokningen behöver ske utanför våra öppettider kan det ske via mejl info@ccdjurcenter.se.

Tillbaka till början av sidan

Avmaskning av valpar och kattungar

Statens Veterinärmedicinska Anstalt rekommenderar att valpar avmaskas första gången vid 14-20 dagars ålder och därefter varannan till var fjärde vecka upp till tre månaders ålder beroende på vilket läkemedel som används för avmaskning. Kattungar blir avmaskade första gången vid 4-7 veckors ålder. Efter första behandlingen ska avmaskningen upprepas varannan eller var fjärde vecka fram till leverans, beroende på vilket läkemedel som används för avmaskning.

Tillbaka till början av sidan

Försäkring och direktreglering

Det finns många försäkringsbolag att välja mellan. Vi samarbetar inte med något speciellt och kan heller inte rekommendera något bolag framför ett annat. Vårt råd är att ringa runt och fråga om villkor och pris. Vi kan hjälpa dig med direktreglering vid ditt veterinärbesök, till en kostnad på 100 kr. Det innebär att du slipper ligga ute med pengar och behöver inte att i efterhand kontakta ditt försäkringsbolag för ersättning. Ta gärna reda på vilken självrisk du har för att veta om det är värt att be oss hjälpa till med direktregleringen.

Tillbaka till början av sidan

Hantering av personuppgifter

Från den 25 maj 2018 träder den nya Allmänna Dataskyddsförordningen, GDPR, i kraft. Den ska skydda dina personuppgifter och vi har anpassat vår klinik och butik för att följa dessa nya regler. Med anledning av detta vill vi berätta hur vi hanterar dina personuppgifter.

Enligt journalföringslagen 2009:302 måste vi behandla personuppgifter om dig i samband med journalföring av ditt djur. Journaler ska i dagsläget sparas i fem år men sparas vanligtvis hela djurets liv för att upprätthålla god djurhälsovård och kundvård. Personuppgifterna registreras för journalföring och försäljning och kan komma att användas vid tex receptförskrivning, direktreglering, för att skicka vidare prover, vaccinationspåminnelser och för remittering till annan veterinär/klinik.

De personuppgifter vi behöver är: Namn, Fullständig adress, Telefonnummer, personnummer eventuellt e-postadress. Som kund hos oss samtycker du till behandling av dina personuppgifter och att vi lagrar personuppgifterna elektroniskt hos oss. Du kan när som helst begära utdrag om vilka uppgifter vi har om dig. Du har även rätt att begära att vi rättar felaktiga uppgifter. Om du efter att tiden för lagring enligt journallagringslagen löpt ut, vill att uppgifterna tas bort ur vårt system, har du rätt att begära detta.

Som kund har du alltid rätt att klaga till Datainspektionen (som kommer att byta namn till Integritetsmyndigheten) om man anser att något inte sköts korrekt. Vårt mål är att skydda dina personuppgifter och kunna ge dig en så trygg och bra upplevelse som möjligt. Om du har frågor eller synpunkter på hur vi hanterar dina personuppgifter kan du kontakta oss på mejl info@ccdjurcenter.se.

Tillbaka till början av sidan

Inför besöket på veterinärkliniken

Innan du ringer för att boka tid för ditt djur är det bra att förbereda lite information som är viktig för ett veterinärbesök:

 • Djurets födelseår, kön, om det är kastrerat, och gärna ras. En del sjukdomar förekommer under specifika åldrar och är vanligare hos särskilda raser.
 • Om djuret står på några läkemedel, och i så fall läkemedlets namn, styrka och dos.
 • Om djuret har några kända sjukdomar, som t.ex. diabetes, epilepsi, hjärtsvikt eller njursvikt.
 • Vad ditt djur äter för mat – tänk på varumärke, godis och om det får matrester eller människomat.

Tillbaka till början av sidan

Inför blodprovstagning

Om du har en tid för blodprovstagning, eller en undersökning som du tror kan leda till att vi vill ta blodprover, är det bra om ditt djur kommer fastande, dvs inte ätit på 8-12 timmar. Detta för att en del blodprovsvärden påverkas av födointag. Kommer ditt djur pga det inte har aptit, har kräkningar eller diarré, eller står på en medicinering som ska kontrolleras där födointag inte har betydelse för provsvaren, så behöver du inte fasta djuret innan besöket.

Tillbaka till början av sidan

Inför narkos

När du har bokat tid för operation, så som kastrering eller tex borttagande av ”knölar” i huden, eller tandstenstagning, ska ditt djur komma fastande, dvs inte ätit på 8 timmar. Ställ undan maten kvällen innan besöket, vatten får gärna stå framme. Detta är för att djuret kan må illa av det lugnande medel de får innan sövning, och man vill undvika att de kräks då de börjar bli trötta.

Tillbaka till början av sidan

Kloklippning

Vi hjälper dig gärna med kloklippning i butiken om du har svårt att göra det hemma. Om du kommer till butiken behöver du inte boka tid. Om du däremot har ett djur som blir mycket stressat eller aggressivt och det behöver lugnande, kan du boka tid på veterinärkliniken.

Tillbaka till början av sidan

Kräkningar / diarré

Det finns en mängd olika orsaker till kräkningar och/eller diarré hos våra hundar och katter. Det kan handla om allt från något olämpligt de ätit till en allvarlig sjukdom som snabbt kan bli ett allvarligt tillstånd. Många djurägare vill göra något hemma innan de söker hjälp, och det kan man göra så länge djuret inte är allmänpåverkat, dricker vatten och får behålla det och inte har blod i kräkningarna eller avföringen.

Om ditt djur ätit något olämpligt eller drabbats av ”magsjuka” kan du:

 • Fasta djuret i 12 timmar och försök sedan ge mindre portioner mat 6-8 gånger under det första dygnet för att se att djuret får behålla maten och för att magen och tarmen inte ska få för stora portioner att hantera i taget. Observera att djuret alltid ska ha tillgång till färskt vatten!
 • Ge skonsam kost, tex väl kokt ris (i extra mycket vatten) och kokt fisk eller kyckling, eller också något av de lättsmälta skonsamma veterinärfoder du hittar i våra hyllor, för känslig mage och tarm. Det kan ta upp till en vecka innan ditt djur äter enbart sin vanliga kost igen.
 • Öka mängden successivt följande dygn om djuret visar förbättring. Blanda i lite i taget av den mat som hunden/katten äter i vanliga fall.
 • Ge tabletter eller pasta som stoppar upp diarrén, vi har flera produkter i butiken och på kliniken för detta.
 • Tillsätta goda tarmbakterier för att hjälpa tarmen återhämta sig snabbare.

Du ska inte avvakta med att söka veterinärvård om ditt djur:

 • är allmänpåverkad
 • har feber
 • har blod i kräkningarna/avföringen
 • visar att den har buksmärtor eller verkar spänd i buken
 • verkar förstoppad, inte har avföring och upprepade kräkningar
 • inte har visat förbättring efter 1-2 dygn

Tillbaka till början av sidan

Resa utomlands med djur

Om ditt djur ska lämna Sverige behöver den alltid ett pass oavsett till vilket land ni ska resa. Den måste också enligt lag vara id-märkt. Till de flesta länder krävs att djuret är vaccinerat mot rabies och att det gått minst 21 dagar sedan vaccinationen, samt att datumet för sista dagen vaccinationen är giltig, inte överskridits. Avmaskning med veterinär som intygat det i passet är också ofta ett krav. Vi rekommenderar alltid att man själv kontrollerar vilka regler som gäller för det land man ska resa till. Du kan hitta bra information på Jordbruksverkets hemsida, och där finns länkar till många länders motsvarighet till Jordbruksverket som kan ha ytterligare information du behöver inför din resa.

Tillbaka till början av sidan

Seniorkontroll

Vi erbjuder seniorkontroll för hundar över 7 år och katter över 8 år. Seniorkontrollen är för djur som man som djurägare anser är friskt men vill ha chans att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede för att kunna starta behandling tidigt om det behövs. Veterinären gör en hälsoundersökning som inkluderar att lyssna på hjärta och lungor, bedöma tandstenstatus och hull och mycket annat. Utifrån undersökningen och i samråd med djurägaren kan man gå vidare med provtagning. De anpassar vi efter patienten och erbjuder därför inte ett fast seniorpaket med redan bestämda prover.

Tillbaka till början av sidan

Sista vilan

En dag är det dags att fatta det oerhört smärtsamma beslutet att låta sitt djur få somna in, att ta farväl. Vi vet att det är ett svårt beslut, att man blir tvungen att sätta sitt djurs välmående framför det plågsamma i sin egen sorg. Vi gör alltid vårt yttersta för att den sista stunden med ditt djur ska bli så värdig och fridfull som möjligt.

Hur går det till?

Om man har bestämt sig för att låta sitt djur somna in, är man alltid välkommen att höra av sig för att boka en tid. Om djuret mår dåligt brukar vi försöka ordna en tid samma dag även om vi är fullbokade. Vi brukar erbjuda att göra klart det ekonomiska innan, så att man slipper fundera på det efteråt. Inte alla djurägare vill vara närvarande när djuret somnar in, vi lägger ingen värdering i om man vill delta hela vägen, eller gå, och låta oss hålla djuret sällskap tills det somnat in. När man först får komma in på ett rum, får djuret oftast en spruta med lugnande för att bli trött. Sedan ges en större dos av sömnmedel och därefter somnar djuret in, vilket kan ta några minuter. Efteråt lyssnar veterinären på hjärtat, för att fastställa att det inte längre slår.

Ibland har vi möjlighet att erbjuda hemavlivning, men det är inte alltid det går att lösa akut. Hembesök görs i mån av möjlighet och tid och enligt överenskommelse med en av våra veterinärer.

Vi kan ta hand om djuret efteråt för kremering. Om man önskar separat kremering får man tillbaka en urna med djurets aska, det kan ta upp till 6 veckor innan urnan är tillbaka hos oss och vi brukar ringa när den har kommit. Läs mer om Lekeberg Smådjurskremering som vi anlitar på http://www.smadjurskremering.se/.

Tillbaka till början av sidan

Vaccination av hund och katt

Valpar vaccineras oftast av uppfödaren innan leverans vid 8 veckors ålder. Därefter ska valpen vaccineras vid 12-13 veckors ålder och vid 1 års ålder, innan den anses vara grundvaccinerad. Oftast ingår skydd mot kennelhosta om inte uppfödaren eller djurägaren specifikt frågar om vaccin utan skydd mot kennelhosta. Årlig vaccination gäller för att din hund ska ha ett uppdaterat skydd mot kennelhosta. Var tredje år räcker för att  upprätthålla skydd mot virussjukdomarna (valpsjuka, hepatit, parvo).

Kattungar kan vaccineras från 8-9 veckors ålder och vaccinationen ska upprepas efter 3-4 veckor. Därefter vaccineras katten årligen mot kattsnuva och var 3e år mot kattpest. Om man missat den andra av de två första vaccinationerna, rekommenderar vaccintillverkarna att man gör en ny grundvaccination. Även om det gått mer än 3 år mellan två vaccinationer, säger man att man bör göra en ny grundvaccination.

Man ska aldrig vaccinera ett sjukt djur. Om du har tid för vaccinering av ditt djur men du upplever det som hängigt, den har diarré eller kräkningar, ska du omboka din tid.

Vaccinationsbiverkningar

En liten, ömmande svullnad vid injektionsstället kan ses under 1-2 dygn. En del hundar/katter kan få kroppstemperaturhöjning (upp till 40 ºC) under de första 1-2 dygnen efter vaccination. Nysningar, hosta, nosflöde och lätt trötthet kan också förekomma men bör inte pågå längre än 1-2 dygn. Det är ovanligt att vaccination orsakar en överkänslighetsreaktion, men det kan förekomma. Tecken på överkänslighets kan vara klåda, andningsbesvär, kräkningar, diarré och kollaps. Om detta inträffar bör du omedelbart söka veterinärvård.

Tillbaka till början av sidan